LAMMELÅR PÅ POTETSENG



(6 pers.)

Ingredienser:
1200 g poteter
3 løk i skiver
5 tomater i skiver
1 ss tørket estragon (kan sløyfes)
1 ss tørket timian og ½ ss tørket rosmarin
1 lammelår (1.8-2 kg)
1 bunt persille
5 båter hvitløk
50 g smør
salt & pepper
1 dl hvitvin
2-4 dl lammebuljong


Slik gjør du:
Skrell potetene, skjær dem i skiver og tørk dem på et kjøkkenhåndkle.
Legg løk, tomater og poteter i bunnen på et ildfast fat eller en liten langpanne.
Dryss med krydderier og halvparten av de tørkede krydderurter.
Hell på vin og buljong.

Skjær evnt. stempelmerker av kjøttet. Stikk små huller i lammelåret med en spiss kniv, og legg den over grønnsakene. Skrell hvitløken. Du kan trykke hvitløksbåtene lett med den flate side av en kniv, så løsner skallet lettere. Del båtene i mindre stykker. Rens persillen og plukk den i små kvister.

Trykk hvitløk og persille ned i hullene i lammekøllen. Gjem resten av persillen til dryss på den ferdige retten.
Smør låret med halvparten av smøret og dryss med resten av krydderier og krydderurter. Legg det resterende smør over potetene og sett fatet i en forvarmet ovn på 170C i ca. 2 timer, til låret er gjennomstekt. Spe med buljong underveis.
La den ferdige køllen hvile tildekket i 15 min. innen den skjæres.
Lammelåret serveres skjært i tynne skiver med grønnsakene og et friskhakket persille.
Server dette med Tzatziki og Bruchetta di Pomodoni (se oppskrifter under tilbehør).