Gå til hovedinnhold

LAMMELÅR PÅ POTETSENG



(6 pers.)

Ingredienser:
1200 g poteter
3 løk i skiver
5 tomater i skiver
1 ss tørket estragon (kan sløyfes)
1 ss tørket timian og ½ ss tørket rosmarin
1 lammelår (1.8-2 kg)
1 bunt persille
5 båter hvitløk
50 g smør
salt & pepper
1 dl hvitvin
2-4 dl lammebuljong


Slik gjør du:
Skrell potetene, skjær dem i skiver og tørk dem på et kjøkkenhåndkle.
Legg løk, tomater og poteter i bunnen på et ildfast fat eller en liten langpanne.
Dryss med krydderier og halvparten av de tørkede krydderurter.
Hell på vin og buljong.

Skjær evnt. stempelmerker av kjøttet. Stikk små huller i lammelåret med en spiss kniv, og legg den over grønnsakene. Skrell hvitløken. Du kan trykke hvitløksbåtene lett med den flate side av en kniv, så løsner skallet lettere. Del båtene i mindre stykker. Rens persillen og plukk den i små kvister.

Trykk hvitløk og persille ned i hullene i lammekøllen. Gjem resten av persillen til dryss på den ferdige retten.
Smør låret med halvparten av smøret og dryss med resten av krydderier og krydderurter. Legg det resterende smør over potetene og sett fatet i en forvarmet ovn på 170C i ca. 2 timer, til låret er gjennomstekt. Spe med buljong underveis.
La den ferdige køllen hvile tildekket i 15 min. innen den skjæres.
Lammelåret serveres skjært i tynne skiver med grønnsakene og et friskhakket persille.
Server dette med Tzatziki og Bruchetta di Pomodoni (se oppskrifter under tilbehør).

Populære innlegg fra denne bloggen

PANNACOTTA MED BRINGEBÆRCOULIS

Kjære Helene. Her har du oppskriften på pannacotta:) 8 porsjoner

5 plater gelatin
1 liter fløte
200 g Philadelphiaost
1 vaniljestang
200 g sukker

Singelfrosne bringebær

Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann.
Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha både stang og frø sammen med fløte, ost og sukkeret i en gryte og la det nå kokepunktet. Visp blandingen lett underveis.
Når fløteblandingen har nådd kokepunktet klemmer du vannet lett av de oppbløtte gelatinplatene og har de i gryten. Sil blandingen gjennom en sikt og ha i vinlass eller en dessertform. Husk å ikke fylle glassene helt da det skal være plass til en bringebærcoulis. Når fløteblandinge er avkjølt i glassene settes dette i kjøleskapet til pannacottaen har stivnet.

Bringebærcoulis
1/2 pakke singelfrosne bær + noen fine til pynt.
Varm sukkerlake. Sukkerlaken lages av ca. 1 1/2 dl sukker og 1 1/2 dl vann som kokes godt opp. Hell de frosne bærene i en blender eller stavmikser og spe på med sukkerlake. La denne bli hel…

KLASSISK CLUB SANDWICH

Pr.sandwich
2 skiver grovt ristet brød
1 kyllingbrystfilet, stekt eller grillet
sprø salat, gjerne to sorter
2 baconskiver, sprøstekt
1 tomat i skiver
1 ss hakket rødløk
salt og nykvernet pepper

Dressing
2 ss lettmajones
1 ss lettrømme eller yoghurt naturell
1/2 krm karripulver
1 ts søt chilisaus

Rør sammen dressingen og la den stå og trekke en stund.
Skjær kyllinfileten i skiver på tvers.
Fordel rikelig med salatblader på den ene brødskiven.
Legg på kylling, bacon, tomat og hakket rødløk. Salte og pepre.
Fordel dressingen oppå og legg på den andre brødskiven som lokk. Trykk sandwichen lett sammen og del den eventuelt i to trekanter.

LANGSTEKTE KOTELETTER

4-6 porsjoner

1 kg svine eller oksekoteletter
2 ss olje
4 stilker selleri
2 bokser hermetiske tomater
4 fedd hvitløk
salt og pepper
2 ss smør
2 løk i båter
3-4 gulrøtter
1 dl vann
2 ss frisk oregano eller timian )evnt 1 ss tørkede provenceurter)

Stek kotelettene brune i en varm panne med litt smør og olje.
Legg dem i en stor, ildfast form eller i langpannen.
Ha i grønnsakene og hvitløken på toppen.
Hell over tomat og vann og legg folie tett rundt formen.
Stek på 140 grader i minst 2 timer.
Ta av folie og stek videre i 30 minutter.

Server med poteter, ris eller couscous, grønn salat og litt rømme.