PIZZA MED SPEKESKINKE


Når det er over 300 grader i ovnen, blir pizzaen både sprøere og saftigere enn du ellers kan drømme om. Den brenner seg raskt, så man må følge godt med.

Pizzadeig
Nok til to små pizzaer:
4 desiliter hvetemel
1,5 desiliter lunkent vann
15 gram gjær
4 spiseskjeer olivenolje
1 ts salt

Ha nesten alt melet i en bolle (resten trenger du til kjevlingen). Bland gjæren med det lunkne vannet (bruker du tørrgjær, ha gjæren rett oppi melet). Hell det lunkne vannet og oljen over melet og kna til deigen er seig, men ikke klissete. Er den klissete, strø over litt mer mel. Kna i et kvarters tid. La deigen stå og heve seg i én time på et lunt sted, før du kjevler den ut (bruker du kortere tid på knaing og heving, kan du risikere at deigen blir lite elastisk og vanskelig å kjevle ut).

En god pizzasaus
8 ferske tomater
3 sjalottløker (eller 2 vanlige løk)
3 hvitløksbåter
1 ss seter smør
1 hånd fersk basilikum (eller 2 ss tørket)
1/2 hånd fersk oregano (eller 1 ss tørket)
1 ts salt
1 ts sort pepper
5 dl kalvefond (eller grønnsaksbuljong)
1 dl tørr hvitvin (eller 1 dl ekstra vann)
1/2 dl hvitvinseddik
2 ss olivenolje
1 ts sukker
1/2 ts anisfrø
1. For et bedre resultat - fjern skallet på tomatene gjenom og legge dem i kokende vann noen minutter til skallet slipper og kutt tomatene i passe biter. (Hermetiske tomater kan brukes isteden.)
2. Kutt løken og hvitløken i små terninger og stek i setersmør sammen med tomatene.
3. Hakk basilikum og oregano og legg i pannen. Tilsett salt og pepper og stek dette noen minutter, men ikke la det få farge.
4. Tilsett kalvefond, hvitvin, hvitvinseddik og olivenolje, og tilsett sukker og anisfrø.
5. Kok dette til det er blitt redusert til 3/4. Pass på og røre om hele tiden siden tomater gjerne brenner ellers.
6. Kjøl sausen.
Viktige ting for en vellykket saus:
1. Sausen skal alltid kokes først da den blir en helt annen og smakrik saus.
2. Hvitløk og basilikum er to viktige smaker for sausen, bør alltid brukes.
3. Sukker er en annen "krydder" som anbefales siden det runder av smaken og gir sausen en mykere smak.
4. Bruk fond, og ikke vann.

Selve pizzaen
1 porsjon pizzabunn
1 tynt lag pizzasaus
100 gram spekeskinke
1 løk
250 gram ost, ridderost og port salut, eller mozzarella.
1 teskje oregano
litt blåmuggost
olivenolje
(evnt ruccola etter at pizzaen er ferdig stekt)

Del deigen i to. Strø mel på to stekebrett og kjevle ut deigene så de blir så tynne som mulig. Fordel et tynt lag pizzasaus på de to bunnene. Ha spekeskinkge og løk i tynne ringer og fordel det på de to pizzabunnene. Strø over med revet ost (skiver hvis det er mozzarella). Krydre med oregano. Stek én pizza av gangen på nest nederste rille i steikeovnen ved 300 grader i sju minutter. Den sterke varmen gjør at pizzaen blir sprø og fin, men du må følge nøye med så den ikke blir brent!