Gå til hovedinnhold

PIZZA MED SPEKESKINKE


Når det er over 300 grader i ovnen, blir pizzaen både sprøere og saftigere enn du ellers kan drømme om. Den brenner seg raskt, så man må følge godt med.

Pizzadeig
Nok til to små pizzaer:
4 desiliter hvetemel
1,5 desiliter lunkent vann
15 gram gjær
4 spiseskjeer olivenolje
1 ts salt

Ha nesten alt melet i en bolle (resten trenger du til kjevlingen). Bland gjæren med det lunkne vannet (bruker du tørrgjær, ha gjæren rett oppi melet). Hell det lunkne vannet og oljen over melet og kna til deigen er seig, men ikke klissete. Er den klissete, strø over litt mer mel. Kna i et kvarters tid. La deigen stå og heve seg i én time på et lunt sted, før du kjevler den ut (bruker du kortere tid på knaing og heving, kan du risikere at deigen blir lite elastisk og vanskelig å kjevle ut).

En god pizzasaus
8 ferske tomater
3 sjalottløker (eller 2 vanlige løk)
3 hvitløksbåter
1 ss seter smør
1 hånd fersk basilikum (eller 2 ss tørket)
1/2 hånd fersk oregano (eller 1 ss tørket)
1 ts salt
1 ts sort pepper
5 dl kalvefond (eller grønnsaksbuljong)
1 dl tørr hvitvin (eller 1 dl ekstra vann)
1/2 dl hvitvinseddik
2 ss olivenolje
1 ts sukker
1/2 ts anisfrø
1. For et bedre resultat - fjern skallet på tomatene gjenom og legge dem i kokende vann noen minutter til skallet slipper og kutt tomatene i passe biter. (Hermetiske tomater kan brukes isteden.)
2. Kutt løken og hvitløken i små terninger og stek i setersmør sammen med tomatene.
3. Hakk basilikum og oregano og legg i pannen. Tilsett salt og pepper og stek dette noen minutter, men ikke la det få farge.
4. Tilsett kalvefond, hvitvin, hvitvinseddik og olivenolje, og tilsett sukker og anisfrø.
5. Kok dette til det er blitt redusert til 3/4. Pass på og røre om hele tiden siden tomater gjerne brenner ellers.
6. Kjøl sausen.
Viktige ting for en vellykket saus:
1. Sausen skal alltid kokes først da den blir en helt annen og smakrik saus.
2. Hvitløk og basilikum er to viktige smaker for sausen, bør alltid brukes.
3. Sukker er en annen "krydder" som anbefales siden det runder av smaken og gir sausen en mykere smak.
4. Bruk fond, og ikke vann.

Selve pizzaen
1 porsjon pizzabunn
1 tynt lag pizzasaus
100 gram spekeskinke
1 løk
250 gram ost, ridderost og port salut, eller mozzarella.
1 teskje oregano
litt blåmuggost
olivenolje
(evnt ruccola etter at pizzaen er ferdig stekt)

Del deigen i to. Strø mel på to stekebrett og kjevle ut deigene så de blir så tynne som mulig. Fordel et tynt lag pizzasaus på de to bunnene. Ha spekeskinkge og løk i tynne ringer og fordel det på de to pizzabunnene. Strø over med revet ost (skiver hvis det er mozzarella). Krydre med oregano. Stek én pizza av gangen på nest nederste rille i steikeovnen ved 300 grader i sju minutter. Den sterke varmen gjør at pizzaen blir sprø og fin, men du må følge nøye med så den ikke blir brent!

Populære innlegg fra denne bloggen

PANNACOTTA MED BRINGEBÆRCOULIS

Kjære Helene. Her har du oppskriften på pannacotta:) 8 porsjoner

5 plater gelatin
1 liter fløte
200 g Philadelphiaost
1 vaniljestang
200 g sukker

Singelfrosne bringebær

Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann.
Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha både stang og frø sammen med fløte, ost og sukkeret i en gryte og la det nå kokepunktet. Visp blandingen lett underveis.
Når fløteblandingen har nådd kokepunktet klemmer du vannet lett av de oppbløtte gelatinplatene og har de i gryten. Sil blandingen gjennom en sikt og ha i vinlass eller en dessertform. Husk å ikke fylle glassene helt da det skal være plass til en bringebærcoulis. Når fløteblandinge er avkjølt i glassene settes dette i kjøleskapet til pannacottaen har stivnet.

Bringebærcoulis
1/2 pakke singelfrosne bær + noen fine til pynt.
Varm sukkerlake. Sukkerlaken lages av ca. 1 1/2 dl sukker og 1 1/2 dl vann som kokes godt opp. Hell de frosne bærene i en blender eller stavmikser og spe på med sukkerlake. La denne bli hel…

KLASSISK CLUB SANDWICH

Pr.sandwich
2 skiver grovt ristet brød
1 kyllingbrystfilet, stekt eller grillet
sprø salat, gjerne to sorter
2 baconskiver, sprøstekt
1 tomat i skiver
1 ss hakket rødløk
salt og nykvernet pepper

Dressing
2 ss lettmajones
1 ss lettrømme eller yoghurt naturell
1/2 krm karripulver
1 ts søt chilisaus

Rør sammen dressingen og la den stå og trekke en stund.
Skjær kyllinfileten i skiver på tvers.
Fordel rikelig med salatblader på den ene brødskiven.
Legg på kylling, bacon, tomat og hakket rødløk. Salte og pepre.
Fordel dressingen oppå og legg på den andre brødskiven som lokk. Trykk sandwichen lett sammen og del den eventuelt i to trekanter.

LANGSTEKTE KOTELETTER

4-6 porsjoner

1 kg svine eller oksekoteletter
2 ss olje
4 stilker selleri
2 bokser hermetiske tomater
4 fedd hvitløk
salt og pepper
2 ss smør
2 løk i båter
3-4 gulrøtter
1 dl vann
2 ss frisk oregano eller timian )evnt 1 ss tørkede provenceurter)

Stek kotelettene brune i en varm panne med litt smør og olje.
Legg dem i en stor, ildfast form eller i langpannen.
Ha i grønnsakene og hvitløken på toppen.
Hell over tomat og vann og legg folie tett rundt formen.
Stek på 140 grader i minst 2 timer.
Ta av folie og stek videre i 30 minutter.

Server med poteter, ris eller couscous, grønn salat og litt rømme.