Gå til hovedinnhold

EPLEKAKE

AV Monica Csango


Til fyllet:
6 litt sure epler
1 skvis sitron
1 ss kanel
5 ss sukker
Til deigen:
350 gram hvetemel
1/2  ts salt
1 ts bakepulver
1 vaniljestang
350 gram sukker
2 1/2 dl nøytral olje
1 dl juice  (jeg blander eple og appelsin)
4 store egg
Finn frem en springform med 24 cm i diameter. Sett ovnen på 180 grader og smør formen. Skrell eplene og skjær dem i biter.
Skvis sitron og strø sukker og kanel over eplene før du legger dem i en liten plastpose. Legg det hele til side.
Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Pisk egg og sukker og tilsett juice  og olje i en annen bolle. Bland den tørre blandingen med den våte blandingen, del en vaniljestang i to og ta i iblandingen.
Finn frem springformen, dekk bunnen med bakepapir og hell halvparten av kakerøra i formen.
Deretter tilsetter du halvparten av epleblandingen, resten av røra og resten av eplene – Dytt eplene litt ned i deigen. Stek kaka på midterste rille på 180 grader i ca 1 t og 20 min, men siden alle ovner er forskjellige anbefaler jeg å bruke en kakepinne til å sjekke om den er klar. I min ovn tok stekingen nesten halvannen time.
Ikke skjær i kaka før den er helt avkjølt (på rist). Server herligheten med crème fraîche eller rømme. Kos deg!

Populære innlegg fra denne bloggen

PANNACOTTA MED BRINGEBÆRCOULIS

Kjære Helene. Her har du oppskriften på pannacotta:) 8 porsjoner

5 plater gelatin
1 liter fløte
200 g Philadelphiaost
1 vaniljestang
200 g sukker

Singelfrosne bringebær

Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann.
Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha både stang og frø sammen med fløte, ost og sukkeret i en gryte og la det nå kokepunktet. Visp blandingen lett underveis.
Når fløteblandingen har nådd kokepunktet klemmer du vannet lett av de oppbløtte gelatinplatene og har de i gryten. Sil blandingen gjennom en sikt og ha i vinlass eller en dessertform. Husk å ikke fylle glassene helt da det skal være plass til en bringebærcoulis. Når fløteblandinge er avkjølt i glassene settes dette i kjøleskapet til pannacottaen har stivnet.

Bringebærcoulis
1/2 pakke singelfrosne bær + noen fine til pynt.
Varm sukkerlake. Sukkerlaken lages av ca. 1 1/2 dl sukker og 1 1/2 dl vann som kokes godt opp. Hell de frosne bærene i en blender eller stavmikser og spe på med sukkerlake. La denne bli hel…

KLASSISK CLUB SANDWICH

Pr.sandwich
2 skiver grovt ristet brød
1 kyllingbrystfilet, stekt eller grillet
sprø salat, gjerne to sorter
2 baconskiver, sprøstekt
1 tomat i skiver
1 ss hakket rødløk
salt og nykvernet pepper

Dressing
2 ss lettmajones
1 ss lettrømme eller yoghurt naturell
1/2 krm karripulver
1 ts søt chilisaus

Rør sammen dressingen og la den stå og trekke en stund.
Skjær kyllinfileten i skiver på tvers.
Fordel rikelig med salatblader på den ene brødskiven.
Legg på kylling, bacon, tomat og hakket rødløk. Salte og pepre.
Fordel dressingen oppå og legg på den andre brødskiven som lokk. Trykk sandwichen lett sammen og del den eventuelt i to trekanter.

LANGSTEKTE KOTELETTER

4-6 porsjoner

1 kg svine eller oksekoteletter
2 ss olje
4 stilker selleri
2 bokser hermetiske tomater
4 fedd hvitløk
salt og pepper
2 ss smør
2 løk i båter
3-4 gulrøtter
1 dl vann
2 ss frisk oregano eller timian )evnt 1 ss tørkede provenceurter)

Stek kotelettene brune i en varm panne med litt smør og olje.
Legg dem i en stor, ildfast form eller i langpannen.
Ha i grønnsakene og hvitløken på toppen.
Hell over tomat og vann og legg folie tett rundt formen.
Stek på 140 grader i minst 2 timer.
Ta av folie og stek videre i 30 minutter.

Server med poteter, ris eller couscous, grønn salat og litt rømme.