Gå til hovedinnhold

MAMMAS FISKESUPPE

Bilde fra  Meny


Ingredienser:
1 flaske god fiskefond (eventuelt fra Touch of Taste – ikke terninger)
2-3 ss smør
3-5 store fedd hvitløk (finhakket)
1 boks hakkede tomater
1 flaske hvitvin (pass på at den ikke er sur)
½ l kremfløte
Vann som tomatboksen og flasken med fiskefond er skyllet i
Litt sitronsaft
3-4 laurbærblader
½ ss basilikum
1 -2 ss timian
1 fingerknippe safran
Salt og pepper
2 store gulrøtter i Julienne (tynne, tynne strimler)
3-5 vårløk i ringer
2 stangselleri i Julienne
1 stor rød paprika i tynne strimler
2-3 laksefileter (gjerne frosne) i terninger
2 torskefileter eller annen hvit fisk (gjerne frosne) i terninger
250 g reker eller scampi (helst scampi)
250 g kamskjell
250 g kreps (kan sløyfes)
250 g blåskjell med skallet på (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Gjør grønnsaker, fisk og skalldyr klare på forhånd – hvis fisk/skalldyr er frosne skal de tines (husk at vannet fra de tinte skalldyrene/fisken er god kraft).

Varm opp smøret i en stor gryte (gjerne en jerngryte som du også kan servere suppen i), smøret skal ikke bli brunt. La hvitløken surre litt i smøret og ha i boksen med hakkede tomater. Hell i hvitvinen og la den koke inn til ca. halvparten eller litt under halvparten.

Ha i hele flasken med fiskefond og fløten, litt sitronsaft, vann som tomatboksen og flasken med fiskefond er skyllet i, pluss eventuelt litt ekstra vand (etter smak).
Smak til med krydderier og la blandingen koke i 3-5 minutter. (Suppen krever ganske mye timian og fløte. Hvis suppen er sur pga. vinen kan du ha i en ½ ss sukker).

Legg grønnsakene i suppen – la de koke et par minutter før fisk og skalldyr legges i. Varm alt godt i gjennom – grønnsaker, fisk og skalldyr skal trekke i suppen i 3-5 minutter (ikke kokes)
innen den serveres sammen med godt brød.

Populære innlegg fra denne bloggen

PANNACOTTA MED BRINGEBÆRCOULIS

Kjære Helene. Her har du oppskriften på pannacotta:) 8 porsjoner

5 plater gelatin
1 liter fløte
200 g Philadelphiaost
1 vaniljestang
200 g sukker

Singelfrosne bringebær

Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann.
Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha både stang og frø sammen med fløte, ost og sukkeret i en gryte og la det nå kokepunktet. Visp blandingen lett underveis.
Når fløteblandingen har nådd kokepunktet klemmer du vannet lett av de oppbløtte gelatinplatene og har de i gryten. Sil blandingen gjennom en sikt og ha i vinlass eller en dessertform. Husk å ikke fylle glassene helt da det skal være plass til en bringebærcoulis. Når fløteblandinge er avkjølt i glassene settes dette i kjøleskapet til pannacottaen har stivnet.

Bringebærcoulis
1/2 pakke singelfrosne bær + noen fine til pynt.
Varm sukkerlake. Sukkerlaken lages av ca. 1 1/2 dl sukker og 1 1/2 dl vann som kokes godt opp. Hell de frosne bærene i en blender eller stavmikser og spe på med sukkerlake. La denne bli hel…

KLASSISK CLUB SANDWICH

Pr.sandwich
2 skiver grovt ristet brød
1 kyllingbrystfilet, stekt eller grillet
sprø salat, gjerne to sorter
2 baconskiver, sprøstekt
1 tomat i skiver
1 ss hakket rødløk
salt og nykvernet pepper

Dressing
2 ss lettmajones
1 ss lettrømme eller yoghurt naturell
1/2 krm karripulver
1 ts søt chilisaus

Rør sammen dressingen og la den stå og trekke en stund.
Skjær kyllinfileten i skiver på tvers.
Fordel rikelig med salatblader på den ene brødskiven.
Legg på kylling, bacon, tomat og hakket rødløk. Salte og pepre.
Fordel dressingen oppå og legg på den andre brødskiven som lokk. Trykk sandwichen lett sammen og del den eventuelt i to trekanter.

LANGSTEKTE KOTELETTER

4-6 porsjoner

1 kg svine eller oksekoteletter
2 ss olje
4 stilker selleri
2 bokser hermetiske tomater
4 fedd hvitløk
salt og pepper
2 ss smør
2 løk i båter
3-4 gulrøtter
1 dl vann
2 ss frisk oregano eller timian )evnt 1 ss tørkede provenceurter)

Stek kotelettene brune i en varm panne med litt smør og olje.
Legg dem i en stor, ildfast form eller i langpannen.
Ha i grønnsakene og hvitløken på toppen.
Hell over tomat og vann og legg folie tett rundt formen.
Stek på 140 grader i minst 2 timer.
Ta av folie og stek videre i 30 minutter.

Server med poteter, ris eller couscous, grønn salat og litt rømme.